Chaga: medicinale paddenstoel en krachtig adaptogeen

Chaga: medicinale paddenstoel en krachtig adaptogeen

Chaga (Inonotus obliquus) is een medicinale paddenstoel en adaptogeen die zijn oorsprong heeft in o.a. Rusland, China en Japan. Je spreekt de naam uit als ‘’Tsjaaka’’

In Nederland en 
België kennen we Chaga onder de naam berkenweerschijnzwam en alhoewel hij hier zeldzaam is, groeit hij op meerdere plekken.
Ik kreeg eens een stuk van een vriendin die hem hier in de bossen had gevonden en ik had daar fijne medicinale thee van gemaakt.

Chaga is behalve een medicinale paddenstoel ook een adaptogeen. Hij wordt in verschillende delen van de wereld traditioneel ingezet om de weerbaarheid tegen stress te verhogen en het immuunsysteem te versterken.


Chaga medicinale paddenstoel en adaptogeen komt oorspronkelijk uit landen als Rusland en groeit ook bij ons in NederlandEen van de hoogste antioxidant scores


Chaga is heel rijk aan antioxidanten. Uit de Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) een test die de hoeveelheid antioxidanten in voedsel meet, blijkt Chaga een van de hoogste scores van alle natuurlijke voedingsmiddelen te hebben. *

In China is Chaga een erkend geneesmiddel en wordt al duizenden jaren ingezet voor verschillende doeleinden zoals het versterken van de levenskracht, het bevorderen van de spijsvertering en het verlichten van stress.
Ook in Rusland en andere Slavische culturen wordt de Chaga paddenstoel sinds zeker de twaalfde eeuw gebruikt om zijn medicinale eigenschappen.

Er is veel onderzoek naar Chaga gedaan. Als je het interessant vindt om meer over de medicinale eigenschappen te lezen vanuit de wetenschappelijke kant, dan kun je hierhier en hier beginnen.

 


Chaga medicinale paddenstoel en adaptogeen voor de huid


Deze bijzondere paddenstoel heeft ook een krachtige werking op de huid.

De hoge concentratie aan antioxidanten helpt om oxidatieve stress te verminderen, wat bijdraagt aan minder rimpelvorming, acne en huidverkleuring.

Antioxidanten in combinatie met melanine en zink in Chaga helpen te beschermen tegen schade door UV-straling. *

Chaga verbetert de elasticiteit van de huid, verhoogt de productie van collageen en stimuleert het herstel en de vernieuwing van huidcellen door o.a. betulinezuur.

Hij bevat daarnaast enkele van de hoogste hoeveelheden Superoxide Dismutase (SOD). Tekorten hieraan die ontstaan naarmate we ouder worden, zorgen voor rimpels en huidverkleuring.Chaga is een adaptogeen en medicinale paddenstoel die traditioneel wordt gebruikt in landen als Rusland, China, Japan en KoreaHoe gebruik je Chaga paddenstoel?

Je kunt Chaga toevoegen aan allerlei soorten eten en drinken zoals havermout, een latte, in een roerbakgerecht, door de soep, yoghurt, smoothie etc.

Combineren met gezonde vetten zoals kokos, (plantaardige) zuivelproducten, noten of avocado helpt met de opname.

De gezonde bestanddelen in Chaga worden net als bij veel andere paddenstoelen beschermd door zogenaamde Chitine celwanden. Om de werkzame stoffen vrij te geven en goed door je lichaam te kunnen laten absorberen is warmte nodig.

Meestal wordt er van Chaga een thee of elixir gemaakt, hij wordt dan in een pan met water verwarmd. De vloeistof kun je daarna opgewarmd of koud door je eten of drinken doen.
Het poeder met een gerecht laten meesudderen werkt ook heel goed.
Je kunt het poeder ook aan een warm drankje toevoegen.


Chaga vind je in de I am glowing blend voor je huid en immuunsysteem.


Chaga medicinale paddenstoel en krachtig adaptogeen voor het immuunsysteem en de huid